Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τις χώρες μέλη που αναζητούν δουλειά σε χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν θεωρούνται μετανάστες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς όλοι οι πολίτες των χωρών μελών έχουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας σε όλες τις χώρες μέλη χωρίς διατυπώσεις.



Η Κύπρος υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την Ε.Ε. ΤΟ 2004.



Το Υπουργείο Εργασίας της Κύπρου προσπαθεί να αφαιρέσει το κύριο κίνητρο το οποίο ωθεί κάποιους να προτιμούν τους κοινοτικούς από τους Κύπριους. Και το κύριο κίνητρο, έχει αποδειχθεί από τις δεκάδες επιθεωρήσεις που κάνουμε, είναι η παραβίαση βασικών εργατικών νομοθεσιών. Πρώτον η ανασφάλιστη εργασία, το 40% των κοινοτικών εργαζομένων στους χώρους εργασίας όπου επιθεωρήσαμε (έχουμε κάνει πέραν των 5 χιλιάδων επιθεωρήσεων) είναι ανασφάλιστοι. Να γιατί ο εργοδότης προτιμά τον κοινοτικό, έχει κέρδος. Είναι κέρδος να μην πηγαίνει κάθε τέλος του μήνα και να πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις. Το δεύτερο κίνητρο είναι η εργασία έξω από τα συμφωνημένα που ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους.



Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι κλάδοι που απορροφούν τους περισσότερους κοινοτικούς εργαζόμενους είναι οι κατασκευές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, η Μεταποίηση και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας.


Το ποσοστό των ευρωπαίων εργαζομένων που έχουν επιλέξει την Κύπρο για να αναζητήσουν εργασία είναι ένα από τα ψηλότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Eurostat η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση ως χώρα υποδοχής με το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης ευρωπαίων πολιτών που αναζητούν εργασία, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο των 27 κρατών-μελών

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά αυτά που γράφετε αλλά πως απαντάτε ότι όλοι αυτοί παίρνουν επιδόματα από το υστέριμα του κυπριακού λαού;

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε,

Τι εισηγείσαι, να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ησυχάσουμε;