Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ





Στην Κύπρο, τη χώρα την αέρινη, όσο πάμε οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους.

Κάποιοι σκόπιμα συγχύζουν την Δημοκρατία με την ασυδοσία.
Επικαλούνται συνεχώς την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της άποψης διότι αυτό τους βολεύει να ακούγονται πράγματα και θαύματα τα οποία εξυπηρετούν τη δική τους πολιτική.

Αναφερόμαστε στα όσα έγιναν στο μνημόσυνο του Γρ. Αυξεντίου στο Μαχαιρά την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010.

Ομάδα νεαρών παραταγμένοι με στρατιωτικό τρόπο και ντυμένοι ομοιόμορφα στα μαύρα, προπηλάκισαν του πολιτικούς που παρευρέθηκαν στο μνημόσυνο και φώναξαν τα γνωστά συνθήματα εναντίον των πολιτικών και των οπαδών της ομοσπονδίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα ίδια είχαμε και πέρσι αλλά και πρόπερσι στην παρουσία μάλιστα του προέδρου Χριστόφια.

Όλοι αυτοί που επικαλούνται τη Δημοκρατία, ηθελημένα ή όχι «ξεχνούν» ότι η Δημοκρατία έχει συστήματα άμυνας.
Ακόμα και στην άμεση Δημοκρατία της Αρχαίας Ελλάδας υπήρχε ο εξοστρακισμός. Αυτό δείχνει ότι η Δημοκρατία δεν είναι ένα σύστημα όπου ο καθένας μπορεί να λέει ή να κάνει κάτι χωρίς συνέπειες.
Αντίθετα, η Δημοκρατία απαιτεί από τον καθένα να είναι υπεύθυνος των πράξεων του.

Τα συνθήματα, λοιπόν, που φώναξε η ομάδα του ΕΛΑΜ σχολίασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν εκεί και όλοι τα καταδίκασαν.

Μόνο ο αναπληρωτής Γ.Γ. των Οικολόγων Ντίνος Πασπαλίδης αποτέλεσε εξαίρεση. Δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ:

«Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να εκφράζει τις σκέψεις και τα πιστεύω του» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να επισκιάζεται η πραγματική θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο κ. Πασπαλίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να κοιτάζουμε την ουσία των πραγμάτων με τα σημερινά δεδομένα.»

Διερωτόμαστε, αν κάποιος φώναζε συνθήματα εναντίον της πολιτικής που υποστηρίζει ο κ. Πασπαλίδης – και που δεν είναι η ομοσπονδία – θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο;

Αλλά νομίζουμε ότι την απάντηση την έδωσε η αδελφή του Γρηγόρη Αυξεντίου Χρυστάλλα Σουρουλλά η οποία κληθείσα να σχολιάσει τα συνθήματα που ακούστηκαν, τα απέδωσε στο νεαρό της ηλικίας των ατόμων που τα φώναζαν, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν θα πρέπει να τους αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία.

Ορίστε που ένας άνθρωπος, απλός, κατάφερε να αποτυπώσει μέσα σε λίγες λέξεις την πραγματικότητα.

2 σχόλια:

m_arioss είπε...

Νομίζω ηθελημένα παραβλέπετε ορισμένα πραγματάκια.

Αυτό που είπε ξεκάθαρα η αδελφή του Γρ. Αυξεντίου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν την ενόχλησαν και δεν ενοχλούσαν κανένα διότι ΔΕΝ φώναζαν κατα την διάρκεια του μνημοσύνου αλλά αργότερα, μετά το πέρας του μνημοσύνου και δεν προσέβαλαν ούτε προπηλάκισαν κανέναν. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν συνθήματα διαμαρτυρίας εναντίων της ομοσπονδίας και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης και των αλεπάλληλων υποχωρήσεων.

Τα ίδια ακριβώς επανέλαβε στις δηλώσεις του και ο αρμόδιος εκπρόσωπος των αγωνιστών κ. Θ. Σοφοκλέους.

Όσο για τον εξοστρακισμό στην αρχαία Ελλάδα, νομίζω ότι αν ήταν από το χέρι ορισμένων σε αυτόν τον τόπο ίσως να θυμόντουσαν και τις παλιές καλές εποχές της Σιβηρίας...

Γ. Χαραλάμπους είπε...

Προς m_arioss

Μάλλον εσύ παραβλέπεις κάποια πράγματα αγαπητέ μου. Ή καλύτερα συγχύζεις κάποια πράγματα.

Αν από τη δήλωση που παρατίθεται (και που αντιλαμβάνομαι είναι από το ΚΥΠΕ) βγάζεις αυτό το συμπέρασμα και μάλιστα ξεκάθαρα, τότε ίσως οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Απ’ ότι διαβάζω, στο κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα συνθήματα φωνάχτηκαν κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου.

Το αν τα συνθήματα είναι ή όχι προσβλητικά όχι είναι θέμα άποψης.

Πέραν τούτων, ποια σχέση μπορεί να έχει ο εξοστρακισμός της αρχαίας Ελλάδας και οι Σιβηρία, μόνο εσύ μπορείς να το εξηγήσεις.
Εγώ απλώς θα πω περαστικά.