Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Αρκετές φορές ψέξαμε και επικρίναμε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τις τοποθετήσεις του στο εθνικό μας θέμα.


Παράλληλα δεν διστάσαμε να του αποδώσουμε τα εύσημα όταν ανακοίνωσε κοινές παιδικές κατασκηνώσεις ε/κυπρίων και τ/κυπρίων, παλαιστινίων και ισραηλινών.


Οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα και για την τελευταία ενέργεια του, να τολμήσει να περάσει στα κατεχόμενα για να επισκεφθεί το υπό κατάρρευση μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.


Θεωρούμε ότι μόνο αν κάποιος διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια μια κατάσταση μπορεί να εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα.


Και θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του μακαριοτάτου δεν ήταν άσχετες με τα συναισθήματα που του γέννησε μέσα του το πάτημα των σκλαβωμένων εδαφών.

«Τώρα που έμαθα το δρόμο θα σας επισκέπτομαι πιο συχνά» δήλωσε στους κατοίκους της χερσονήσου της Καρπασίας.


Στα θετικά των κινήσεων του αρχιεπισκόπου πρέπει να πιστωθεί και η επιδιωκόμενη συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.


Ελπίζουμε ότι οι τελευταίες κινήσεις και εμπειρίες του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου θα τον βοηθήσουν στην ορθή κατανόηση του χρέους του ως αρχιεπισκόπου.


Μόνο που θα πρέπει να σημειώσουμε και μερικά σημεία που στέλλουν αρνητικά μηνύματα.


Σίγουρα δεν είναι πολιτικός. Ωστόσο δεν βρέθηκε κάποιος από τους συμβούλους του να του υποδείξει ότι οι δηλώσεις στήριξης προς τον Έρογλου δεν είναι οι ενδεδειγμένες διότι στέλλουν αρνητικά μηνύματα;


Και τι σημαίνει η δήλωση ότι ο κ. Έρογλου του στέλλει καθημερινά μηνύματα;


Θυμίζουμε μια ρήση που λέει «δείξε μου τον φίλο σου να σου πως ποιος είσαι».


Γι αυτό ταπεινά συμβουλεύουμε τον αρχιεπίσκοπο να προσέξει τις φιλίες του.


* * *


Παρόλ’ αυτά δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο το ότι ο αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι εκκλησιαστικοί ταγοί δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να συνδράμουν στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.


Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο όταν όλοι προσπαθούν (άλλοι πολύ και άλλοι λίγο) να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, ο οικονομικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Εκκλησία της Κύπρου να αρνείται πεισματικά να δώσει έστω και την παραμικρή συνεισφορά.







Δεν υπάρχουν σχόλια: